Térd, sarok

A térd-, sarok- vagy könyök fájdalom – éppen úgy, mint az ízületi porckopásból adódó panaszok – kialakulhat a fokozott igénybevétel, vagy sérülések következményeképpen. Csakúgy, mint az ízületek ropogásának kórosságát, ennek diagnózisát is mozgásszervi orvos állapítja meg. Szakember tudja eldönteni, mi az érintett ízülettel, gerinccel a teendő.

Fontosabb tudnivalók: A térdfájdalmak, vagy a merevség érzet – felálláskor jelentkező első lépések nehezítettsége – hátterében döntően az ízületi struktúrákat alkotó képletek: a szalagok, meniszkuszok, porcok, csontok, nyálkatömlők, izmok károsodása áll. Kiváltó oka számos dolog lehet, melynek kivizsgálása szintén szakorvosi feladat. A korai gyógykezelés a maradandó elváltozások kialakulásának elkerülését célozza.

A fiatalabb korban jelentkező, döntően traumás sérülést követő elváltozások esetén csakúgy, mint az idősebbeknél trauma nélkül is megjelenő porckopás kezelésére alkalmazhatók az ízületbe adott kenőanyag és porcvédő készítmények legújabb változatai.

A megerőltetés gyakran okoz könyök környéki fájdalmat annak ellenére, hogy sokszor nem emlékezünk a kiváltó okra. A könyök külső – teniszkönyök – vagy belső oldalán – golfkönyök – a csonton nyomásérzékenység jelentkezik, gyakran elhúzódó jelleggel, amelyet gyors, egyszerű orvosi beavatkozással teljesen meg lehet szüntetni.

Hasonló a helyzet a gyakran előforduló sarokfájdalom esetében, mely a reggeli felkelést követően a legkínzóbb fájdalmat okozza, amint a talp a földet éri. Ez néhány lépés után ugyan javul valamelyest, de a panaszok visszatérnek, tartósak maradnak. Ilyen esetben is gyors, hatékony megoldást biztosítunk.

KÉRJEN IDŐPONTOT