Porckopás

A porckopás a gerincet és valamennyi ízületet is érintő folyamat. A jellemzően a menopauza környékén jelentkező probléma a kézkisízületeket, valamint az alsó végtagi teherviselő ízületeket érintheti. A fájdalmakon túl gyakran az érintett rész deformáltságával jár együtt. Hölgyek különösen gyakran panaszolják ujjaik kezdődő duzzanatát, alakváltozását ebben az életszakaszban.

Fontosabb tudnivalók: A porckopás népbetegségnek számít. A kor előrehaladtával – 25 éves kortól – mindenkinél megfigyelhető, de nem mindenkinél okoz panaszt. A fájdalmak jelentkezése és a mozgáskorlátozottság az enyhe és a nagyon súlyos fok között egyaránt megfigyelhető, és szoros összefüggést mutat az elhízással a gerincen és az alsó végtagi ízületeken. A nagyobb testsúly nagyobb fájdalmat okoz a kopott ízületeken.

Nők esetében a menopauza körüli időszakban már megjelenhet a fájdalommal kísért kézkisízületi deformáltság, gyakran a végtag egyéb ízületének érintettségével. Nehezebben hajlítják az ujjaikat, azok végpercei megduzzadnak, fájdalmasak.

Ezekben az esetekben helyileg alkalmazott korai gyulladáscsökkentés szükséges. Porcvédők alkalmazása, fizioterápia, lökéshullám kezelés, egyénre szabott mozgásterápia javasolt.

KÉRJEN IDŐPONTOT