Porckopás

A porckopás a gerincet és valamennyi ízületet is érintő folyamat. A jellemzően a menopauza környékén jelentkező probléma a kézkisízületeket, valamint az alsó végtagi teherviselő ízületeket érintheti. A fájdalmakon túl gyakran az érintett rész deformáltságával jár együtt. Hölgyek különösen gyakran panaszolják ujjaik kezdődő duzzanatát, alakváltozását ebben az életszakaszban.

Fontosabb tudnivalók: A porckopás népbetegségnek számít. A kor előrehaladtával – 25 éves kortól – mindenkinél megfigyelhető, de nem mindenkinél okoz panaszt. A fájdalmak jelentkezése és a mozgáskorlátozottság az enyhe és a nagyon súlyos fok között egyaránt megfigyelhető, és szoros összefüggést mutat az elhízással a gerincen és az alsó végtagi ízületeken. A nagyobb testsúly nagyobb fájdalmat okoz a kopott ízületeken.

Nők esetében a menopauza körüli időszakban már megjelenhet a fájdalommal kísért kézkisízületi deformáltság, gyakran a végtag egyéb ízületének érintettségével. Nehezebben hajlítják az ujjaikat, azok végpercei megduzzadnak, fájdalmasak.

Ezekben az esetekben helyileg alkalmazott korai gyulladáscsökkentés szükséges. Porcvédők alkalmazása, fizioterápia, lökéshullám kezelés, egyénre szabott mozgásterápia javasolt.

Kapcsolat