Gerincfájdalmak

Okai: A nyak és derék a gerincnek azon szakaszai, amelyek nincsenek bordával rögzítve. Ezért  mozgatásuk, vagy éppen ellenkezőleg, a tartós nyugalmi (rögzített) helyzet – monitor nézése, ülés – okozza a bajt. Hasonlóan a túlmozgások, megerőltetések, nehéz tárgyak emelése, helytelen mozgásformák vagy éppen a végtagrövidülés, lúdtalp mind-mind a gerinc fájdalmában jelentkezhet. De a csontritkulásból adódó fájdalmak és csigolya összeroppanás – döntően hölgyek esetében – éppúgy a háti és deréktáji szakaszon is kialakul.

Lehetséges panaszok: A nyaki gerincfájdalmak gyakran reggeli ébredést követően jelentkeznek. Ilyenkor mondjuk, hogy “elfeküdtem a nyakam”. Amennyiben a tünetek tartósabban jelentkeznek úgy másfelé terelik a gyanút, mint a banális elfekvés.

Gyakori, hogy a feszes nyaki izomzat nemcsak mozgáskor fájdalmas, hanem nyugalomban is; gyakori a kisugárzás a vállak irányába, esetleg karokba is, és zsibbadás is megjelenhet az ujjakban, ami idegi bántalomra utal. Ennek hátterében a porckorong kiboltosulása, sérve húzódhat meg. Ennek megállapítása szakorvosi feladat, csakúgy, mint az egyéb betegségektől való elkülönítése.

A derékfájdalmak hátterében a porckorong előboltosulása szintén gyakori tényező, de egyéb, a porckorongok, kisízületek kopásával, csigolyák csúszásával járó folyamatok is okozhatják, valamint gyakoriak az izmok, szalagok megerőltetése, traumája, gyulladása.

A tartósan fennálló derékfájdalom, amely a végtagokba is sugárzik – gyakran zsibbadással járva – mindig idegbántalom következménye, ami kivizsgálást igényel.

A daganatos elváltozások kizárása mindig elsődleges. Ennél lényegesen gyakoribb a menopauzát követő csontritkulás megjelenése, s következményeként csigolya, alkar és combcsont törések kialakulása. Megelőzően a tartós háti és deréktáji fájdalmak lehetnek erre utaló jelek, de gyakran észrevétlenül zajlik a folyamat és csak a törés kialakulása után gyanakodnak a betegségre. Ilyenkor az elveszített csont mennyisége már nem pótolható, de a kezelés a további csonttörések megelőzésére feltétlenül indokolt.

Klinikánkon a gerincfájdalmak hátterének megállapítása és hatékony kezelése zajlik. Elsődleges cél a teljes gyógyulás, azonnali segítségnyújtás.

KÉRJEN IDŐPONTOT